Ion Plasmacluster – це технологія, що дозволяє ефективно захищати їжу від цілої низки мікроскопічних забруднювачів, поміж яких бактерії, віруси, грибки та алергени.

Як відомо, їжа псується не сама по собі, а перш за все під впливом мікроорганізмів. У теплому середовищі це відбувається швидше, в холодильнику ж процеси біологічного розкладання сповільнюються, але повністю не зупиняються. Існує лише один надійний спосіб продовжити термін зберігання, а простір холодильника – вберегти від появи неприємних запахів. Він полягає в тому, щоб максимально знизити активність всіляких бактерій і вірусів, які присутні в повітрі в будь-якому холодильнику незалежно від регулярності прибирання в ньому.

З метою очищення повітря від біоактивних мікрочастинок компанія SHARP розробила фірмову технологію Ion Plasmacluster. Вона базується на іонізації повітря, максимально наближеної за своєю суттю до природного іонізації. За допомогою плазмового розряду створюється потік негативно і позитивно заряджених іонів водню і кисню, взятих з вологи, що міститься в повітрі. Позитивно заряджений водень H+ і негативно заряджений кисень O¯ стикаються і створюють гідроксильні радикали OH¯, які за своєю природою дуже нестабільні і хімічно активні. Аніони OH¯ прагнуть приєднати до себе ще один атом водню, який вони знаходять якраз на поверхні живих мікроорганізмів. Забираючи водень з поверхні бактерій, вірусів і цвілевих грибків, іони руйнують їх, а в результаті цієї хімічної реакції утворюється чиста вода у вигляді пари. Коло, яке почалося з розкладання води на іони, замикається, процес повторюється знову, а повітря очищується від шкідливих мікроорганізмів.

На відміну від технологій конкурентів, заснованих на генерації лише негативно заряджених іонів і озонування, Ion Plasmacluster відтворює природний іонний баланс з рівною кількістю аніонів та катіонів. Навіть велика кількість таких іонів в повітрі нешкідлива для людей. Водночас досягається максимальний ефект очищення простору холодильника від мікроорганізмів. Згідно з великою кількістю досліджень, технологія Ion Plasmacluster дозволяє нейтралізувати понад 99% бактерій і понад 97% цвілевих грибків.

Дана технологія не лише дбає про здоров'я людей, знищуючи шкідливі мікроорганізми в холодильнику. Ion Plasmacluster також економить фінанси споживачів. Якщо порахувати, скільки в звичайних холодильниках без цієї технології зіпсується дорогих продуктів навіть за рік, можна виявити значні суми грошей, викинуті у сміттєве відро. Холодильники Sharp з технологією Ion Plasmacluster дозволяють зберігати свіжість продуктів набагато довше, що в перерахунку на роки використання приносить величезну вигоду.